Toegankelijkheid

Skip to main content

Hoe Nederlanders denken over slachtoffers in de media

03 december 2024

In de media gaat het vaak over verdachten en daders, maar wat vindt Nederland eigenlijk over de manier waarop slachtoffers worden behandeld in het nieuws? Recent onderzoek van Motivaction, in opdracht van Fonds Slachtofferhulp, laat zien dat de Nederlandse nieuwsconsument een duidelijke mening heeft: slachtoffers verdienen dezelfde bescherming als verdachten en daders.

Zeven op de tien Nederlanders willen gelijke rechten voor slachtoffers 

Uit ons landelijk onderzoek blijkt dat zeven op de tien Nederlanders vinden dat slachtoffers in de media evenveel rechten moeten krijgen als verdachten. Dit betekent dat slachtoffers onherkenbaar in beeld moeten worden gebracht en alleen met voornaam en initiaal van hun achternaam vermeld mogen worden. Slechts een kleine groep (12 procent) is het hier niet mee eens. Daarnaast geeft 79 procent van de Nederlanders aan dat herleidbare details zoals naam, woonplaats en leeftijd van slachtoffers helemaal buiten berichtgeving moeten blijven.

Terughoudendheid bij herkenbare details in beelden 

Het onderzoek laat verder zien dat nieuwsconsumenten terughoudendheid verwachten van media als het gaat om herkenbare details in beelden. Denk bijvoorbeeld aan telefoonnummers, bedrijfsnamen, en zelfs reclame-uitingen die zichtbaar zijn bij nieuwsitems over verkeersongelukken of misdrijven. Acht van de tien Nederlanders vinden dat deze details niet in beeld gebracht moeten worden.

Dialoog over de rol van de media 

De discussie over de rol van de media in het tonen van slachtoffers is belangrijker dan ooit. Fonds Slachtofferhulp is daarom een project gestart met Hogeschool Utrecht om de gevolgen van mediaberichtgeving voor slachtoffers en hun naasten te onderzoeken. De inzichten uit dit project, gecombineerd met ons recente onderzoek, werden op 28 november besproken tijdens een dialoogavond bij Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Slachtoffers, journalisten, deskundigen en nieuwsconsumenten gingen met elkaar in gesprek over hoe het beter kan. Een van de belangrijkste conclusies: praat niet over slachtoffers, maar met hen.

NPO radio 1 heeft een mooie podcast aan dit onderwerp gewijd, waarin ze in gesprek gaan met nabestaanden van slachtoffers.

 Meer weten over dit onderzoek? Neem contact met ons op.


Vragen?
Pieter Paul Verheggen

Email
Functie Algemeen Directeur
Telefoon +31 (0)20 589 83 83

Tamar Koopman

Email
Functie Researcher
Telefoon +31 (0)20 589 82 19


Gerelateerde artikelen

Leren en ontwikkelen in coronatijd: minder budget, meer online

Ester Koot
16 november 2020

Kwalitatief onderzoek onder Babyboomers

Margré Nijkamp
26 april 2023

Nederlanders worstelen met smartphoneverslaving

Kevin Hengstz
23 maart 2023

Flexwerk Onderzoek 2021: Flexwerker wil niet beschermd worden

Ester Koot
03 december 2021
Neem contact met ons op



Copyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency